Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
page

+421 904 456 919 (SK, CZ, EN)

|

akr@akr.sk (SK, CZ, EN, RU)

Mám otázku týkajúcu sa kúpy pozemku. Mám podiel 49/60 zvýšný spolumajitelia majú maličké podiely, zo všetkými som sa dohodla, až na jedného pána, ktorý požaduje za jeho podiel cca 23m2 150 eur za m2. Táto cena sa mi zdá prehnaná, vzhľadom na to, že nejde o stavebný pozemok, že som iné podiely kupovala za 5 až 10 eur za m2. Ako by som mala postupovať?  Nemal by rešpekovať cenu, ktorú ako väčšinová spoluvlastníčka navrhnem? 

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste podielovou spoluvlastníčkou nehnuteľnosti a chete odkúpiť od druhého spoluvlastníka podiel, pričom on žiada sumu 150 € za 1 m2. Skutočnosť, že ste väčšinovou spoluvlastníčkou nemá vplyv na stanovenie ceny, otázka výšky podielov nie je rozhodujúca. Cena je vecou dohody.

V prípade, ak je cena skutočne neprimeraná možným riešením by mohlo byť aj dať si vypracovať znalecký posudok od súdneho znalca, na ktorom by ste sa spoločne s podielovým spoluvlastníkom a na základe uvedeného znaleckého posudku mohli dosiahnuť dohodu o cene, ktorá by bolo pre Vás vzájomne akceptovateľná. 

V prípade, že by ste sa ani tak nedohodli, môžete podľa  ust. § 142 Občianskeho zákonníka podať návrh na  príslušný súd o vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, kde bude cena určená súdom na základe znaleckého posudku súdneho znalca:

„Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov.“

Máte právnu otázku?

Položte nám otázku v našom bezplatnom online poradenstve.

Teraz môžete ľahko získať odpovede na právne otázky. Naša 15-ročná prax v mnohých oblastiach práva nám dáva výhodu, keď ide o poradenstvo pri výbere najlepšieho postupu. Nič nás neprekvapí. Klientom sme uľahčili prístup k spoľahlivým radám od právnikov, ktorí hovoria zrozumiteľným jazykom. Povedzte mi, čo vás trápi, a ja vám poradím.